Turen går til Tokkekøb Hegn

 

Kort_Tokkekob_Hegn.jpg

Skov- & Naturstyrelsens kort nt. 09 som kan fås på biblioteket.. Jeg tager udgangspunkt ved P-pladsen hvor der står start, og har markeret forskellige afstikkere på ruten, så du kan gøre den længere og kortere efter behag og hestens kondition.
 
 
TUREN GÅR TIL TOKKEKØB HEGN – FRA PYTLA BLAD NR. 4/2004
I skrivende stund øser det ned og er ikke specielt varmt, men Pytla med det, sådan er den danske sommer, og det gode ved sådan et vejr er, at myggene ikke er fremme.
Ind imellem er der da også dage uden regn, og så er det med at komme af sted, og når bladet udkommer, er vi på vej ind i sensommeren, og senere efteråret, som jeg personlig synes er den dejligste ridetid på året.
Siden sidst har jeg fået en lille hest til. Det er en vallak på 7 år. Navnet er Ljufur. Egentlig skulle jeg finde en hest til min mand, men det blev det ikke til. Første gang han var oppe og sidde på den, faldt han af og brækkede tre ribben, der var lidt mere liv i krikken en han syntes om, og end jeg forestillede mig, så nu har jeg to heste at ride på. Sådan kan det gå.
Min lille nye hest Ljufur er firgænger. Tølten er en meget vanskelig og kompliceret sag, synes han (det synes jeg i øvrigt også). Han lider i den grad af præstationsangst. Så for at gøre det sjovere for ham, tager vi i skoven og træner.

En smuk skov, ikke så langt fra Rosenlund er Tokkekøb Hegn. Det tager ca. 15 min at køre dertil fra Rosenlund. Jeg kører ad Nymøllevej, Kongevejen, til højre ad Stumpedyssevej mod Kettinge, hvor der er udmærket P-plads. Jeg tager P-plads nr. to, på venstre hånd lige hvor vejen svinger lidt til højre.( Skov- og naturstyrelsens kort nr. 09)
Tokkekøb Hegn, er en lille overkommelig skov på 631 ha (til sammenligning er Gribskov 5500ha). Den er nem at orientere sig i. Til gengæld kommer der betydelig flere folk her, især i weekenden, så der er mere at tage hensyn til.
Skoven er en gammel skov, mest med bøge- og egetræer, nogle med en alder af 150-200 år. Landskabet i og omkring skoven er bakket og med mange små søer og vandhuller som er opstået under sidste istid. Mange af dem er nu på vej til at blive moser, rigtig en skov der oser af historie med kæmpehøje og langdysser lavet 3500 år f.k.
Hvis du starter på omtalte P-plads, og rider mod øst ad Krudthusvej, kommer du direkte ned til Store Donse Dam. Den er opstemmet og får sit vand fra Donse Å der er i forbindelse med kilder fra St. Dyrehave og de to søer ved Dæmpegården du kommer til senere. Allerede for ca.400 år siden lå der en sluse og en lille mølle ved dammen. Senere opførte kong Frederik d. IV’s dronning Louise en krudtfabrik, så hun kunne tjene lidt lommepenge, men den sprang ustandselig i luften , og i 1910 blev den gudskelov nedlagt.
I dag bliver dammen kun brugt af entusiastiske geddefiskere og naturelskere. Hele området omkring dammen med øer og holme samt søbredden og skoven omkring ligger hen som urørt skov. D.v.s at man hverken fælder eller fjerner træer på arealet. Væltede eller døde træer får lov at ligge, hvilket giver en herlig urskovsagtig stemning, med et rigt og varieret dyre- og planteliv.

Rid forbi Damhuset som skovløberen bor i og slusehuset hvor slusemesteren tidligere beboede, men som nu er tilholdssted for spejdere. Videre ligeud op langs stengærdet til man støder på Donsevej, hvor Donse gods ligger lidt nede til højre. Et sjovt torneroseagtigt bygningsværk som er værd at smutte ned og se på.
Tilbage til Donse Dam forsætter du ligeud ad Donsevej der drejer til venstre ned til en stor gul gård ”Dæmpegården”. På højre hånd ligger en dejlig græsplæne med bænke, velegnet til madpakkehvil og græsning. Bagved gården er en meget berømt langdysse Dæmpegårdsdyssen”. Desværre vil de ikke ha heste derop, men rider du til højre ad Damvej, kan du slå et sving op i den nordlige del af skoven, hvor der også er langdysser og kæmpehøje at se på. Før i tiden hvor man ikke var så sarte med igler og den slags kryb, var Den landfaste holm som man kommer forbi, et yndet badested. Jeg nøjes med at trække hesten derud for at nyde det utroligt smukke sted med åkander på tre sider. Du kan også tage en rigtig lang tur og forsætte op nordpå over Kirkeltevej, så kommer du lige op i Store Dyrehave.

Vælger du at ride til venstre ad Skovridervej er du på vej sydpå tilbage til P-pladsen. Her kommer du forbi en stor lergravssø. Her har man gravet ler til et teglværk, helt indtil1960.
Du kan også ride østpå langs markerne ad Letbensvej, så rammer du Stumpedyssevej hvor du kan forsætte turen i den del af Tokkekøb Hegn der ligger syd for vejen, eller du kan komme tilbage til P-pladsen, ad ridestier. Skov og naturstyrelsen har udgivet en folder om dem, hvorfra jeg har indtegnet nogle få med violet.
På kortet har jeg indtegnet en tur med rødt på 10 km. God tur.
 

Kærlig Hilsen Kitta, Solfari og Ljufur.