Turen går til Gribskov
 

 Gribskov_tur1.jpg
 
 
TUREN GÅR TIL GRIBSKOV – FRA PYTLA BLAD NR. 3/2004
Med udgangspunkt i den P-plads vil jeg starte min turguide. På biblioteket kan man gratis hente et kort som Skov- og Naturstyrelsen har udgivet; Vandreture i Statsskovende nr. 48, Gribskov, Mårum.

Mit udgangspunkt er Rosenlund hos Birthe Nørhave (i Lynge). Det tager ca. 1/2 time at køre fra Rosenlund til P-pladsen ved Mårumhus. Man kører ad Hillerød motorvejen, til rundkørslen i Mårum, ned ad første vej til højre og straks derefter ned af Skovvej ( blind vej). Nede for enden af vejen ligger en P-plads med direkte adgang til Gribskov. I det smukke skovløberhus i røde sten ”Mårumhus” bor skovløberen der i øvrigt er gift med en sød dyrlæge hvis det skulle gå helt galt.

Gribskov er en af Danmarks største skove, så hvis stedsansen ikke den bedste, er det en god ide at have et kompas med i lommen, så turen ikke bliver voldsom længere end man havde tænkt sig. Men der er navne på alle store skovveje, så jeg synes det er rimeligt nemt, med Skov- og Naturstyrelsens kort i lommen, at holde styr på hvor man er. Vejene er lange og lige, og egner sig fortrinligt til at tølte derudaf på. Jeg har ganske vist læst i en brochure at man kun må skridte på skovveje, men jeg møder andre der tølter glad af sted, og jeg har aldrig fået påtale fra skovens folk. I øvrigt gælder de samme rideregler i Gribskov som i alle andre skove. Der er også ridestier, de er udmærkede når vejret ikke har været alt for vådt.

Måske skal jeg lige fortælle lidt om skoven. Det er en utrolig smuk og varieret skov, der er noget at se på overalt, på visse steder er der også meget kuperet.( Der er bedre styr på krikken når man galoperer op ad bakke). Der er flere berømte træer i Gribskov. Tinghuslærken er en af dem (den er avlshoppe til et hav af små lærketræer i de danske skove). Lærken er et importeret træ, og det er egen også. Lord Nelsons eg, der er en efterkommer af de ege man i sin tid plantede til brug for den danske flåde er et af dem.

Grib skov er i stor udstrækning gennemskåret af lige skovveje på kryds og tværs. I tidernes morgen, for et par hundrede år siden, anlagt til kongelig jagt, med midtpunkt i syvstjernen, hvor der står en sten til minde om Søren Kirkegård, der kom meget i skoven (godt kendetegn).
Der er to søer, Store og Lille Gribsø. Den store ligger utroligt smukt, et pragtfuldt mål for turen, den lille kan være lidt svær at finde. Gribskovsbanen, er et lille tog der kører gennem skoven til Helsingør henholdsvis Tisvildeleje. Den er vigtig fordi man kan bruge togets tudehorn til at orienterer sig efter, Den tuder nemlig i hornet når den kører over en skovvej, så er du i tvivl, giver det dig en ide om hvilken retning du skal. Men se dig godt for ved skinnerne, toget kører rimeligt hurtigt. På østsiden af skoven ligger Esrum sø, med en utrolig smuk Søbrinkvej hvor ridning desværre er forbudt, men man kan jo stå af og trække. Da jeg var der sidst, engang i oktober, hvor skoven var gylden, stod jeg og kiggede ud over krusningen på vandet, da 2-300 små krikænder på en gang lettede fra vandet og fløj hen mod skoven. Solfari fik et chok og sprang til siden, men jeg tror den slags oplevelser også for heste er med til at berige deres liv og holde dem i godt humør.

Der er også en del asfalterede veje i skoven, på kortet er nogle af den markerede med lilla, som handicapruter, så ved man det, hvis man gerne vil undgå dem.

For at give en ide om afstande har jeg indtegnet en tur på 10 km med violet så kan man jo lægge andre ruter i forhold til det. For mig og Solfari tager den tur ca. 1 1/2 time, vi rider rimeligt fredeligt.

Gribskov er skoven man aldrig bliver træt af, den er stor og uendelig fuld af oplevelser, håber det vil lokke nogen af sted, hvis I da ikke allerede har været der. God tur
 
Kærlig Hilsen Kitta og Solfari